Jurnal de Guatemala – excursii pe vulcan și la unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume

Jurnal de Guatemala - excursii pe vulcan și la unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume - travelandbeauty.ro

După două zile de plimbări leneșe, cu pauze de cafele băute prin grădini luxuriante, beri artizanale pe terase cu priveliște și exersat limba spaniolă cu turiști din diverse colțuri ale lumii, am decis că e cazul să facem și ceva mai activ.

Ofertele din Antigua erau numeroase, iar majoritatea aveau legătură cu vulcanii din zonă, așa că mi-am rezervat și eu o excursie pe un vulcan.

 

Jurnal de Guatemala - excursii pe vulcan și la unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume - travelandbeauty.ro
Guatemala are 37 de vulcani, dintre care 3 sunt încă activi. Eu am urcat pe Pacaya, traseul fiind lejer

 

Am ales vulcanul Pacaya, cel mai accesibil dintre cele trei din zonă. Vulcanul este destul de abrupt, îngreunând urcușul, dar măcar durează maxim o oră să urci până în vârf. În vreme ce pentru vulcanul Agua sau Acatenango, ai nevoie de o zi întreagă ca să ajungi în vârf, plus că trebuie să înoptezi sus, în vârful vulcanului.

Excursia spre vulcanul Pacaya a costat în jur de 10 dolari și a inclus transportul până la poalele vulcanului, plus un ghid însoțitor pe traseu.

Am făcut parte dintr-un grup de 25 de persoane iar 3 dintre ei au ales să urce pe cal.

În vârf, ne-am plimbat direct prin craterul cândva activ al vulcanului, iar peisajul mi-a amintit de filmele postapocaliptice.

E destul de friguț și cețos iar ghidul ne împarte la toți niște bezele (marshmallow) pe care le topim la căldura ce vine dinspre vulcanul încă fierbinte. Profităm de ocazie să ne încălzim și mâinile.

În total, excursia a durat vreo 4 ore, urmate de 30 de minute de duș fierbinte, atât de prăfuiți eram după urcuș.

A doua zi am părăsit Antigua și m-am îndreptat spre următoarea destinație – lacul Atitlan.

După mai puțin de 2 ore de mers cu autobuzul am ajuns la Panajachel, un fost oraș mayaș, devenit punctul de plecare al excursiilor pe lac. Nu prea ai ce face în acest orășel, doar să te plimbi pe malul lacului (apusurile sunt superbe) și să îți plănuiești zilele care vor urma.

Lacul Atitlan este un lac misterios înconjurat de 3 vulcani și multe sătuce boeme în care te poți caza.

Este locul care l-a impresionat pe Adolf Huxley atât de mult încât l-a numit cel mai frumos lac din lume.

Lacul este de fapt o fostă calderă a unui vulcan gigantic, care a erupt acum 84.000 de ani și a fost acoperit în timp de ploi.

Întreaga regiune are un aer mistic, fiind zvonuri cum că aici s-ar afla unul din puținele vortexuri de energie de pe pământ. Prin urmare, e un loc de pelerinaj pentru comunități de hippie și alte persoane care caută iluminare spirituală alternativă.

În jurul lacului există 11 satuce, fiecare foarte diferit unul de altul. Patru dintre ele fiind foarte populare din punct de vedere turistic. Este vorba de San Pedro de la Laguna, celebru pentru petreceri, backpackeri și atmosfera relaxantă; San Marcos, un loc plin de hippioti, vegani și resorturi pentru yoga; Santa Clara, cel mai liniștit sătuc din zonă; sau Santa Cruz, unde toți localnicii umblă îmbrăcați doar în haine tradiționale.

Toate sunt accesibile ca prețuri, dacă nu ești pretențios poți sta o săptămână cu un buget de 100 de euro.

Noi am ales să stăm în San Pedro de la Laguna, și au urmat alte două zile de relaxare, plimbări pe lângă lac, citit în hamac, și un dolce far niente de care nu am mai avut parte demult prin vacanțe exotice.

Temperatura este perfectă, maxima fiind de 25 de grade Celsius. Această regiune este locul ideal pentru a lua lecții de spaniolă, chiar de la localnici.

Prețurile pornesc de la 140 de dolari pe săptămâna și includ cazarea și masa la familia profesorului de limbă spaniolă.

Într-o zi ne-am trezit cu noaptea în cap pentru a urca pe dealul Indian Nose, unde am așteptat răsăritul și am fost recompensați cu o priveliște spectaculoasă asupra întregului lan, flancat de 3 vulcani.

 

Jurnal de Guatemala - excursii pe vulcan și la unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume - travelandbeauty.ro
Răsărit de soare de pe dealul Indian Nose, lacul Atitlan

 

Cel mai bine e să te cazezi într-un sigur loc și să faci excursii de o zi cu barca, care servește aici pe post de taxi, și să descoperi cel puțin 3-4 sate din regiune. Îți promit că nu ai să te plictisești!

Dacă vrei să te întorci cu suvenire autentice, tipice acestei regiuni, vizitează un târg de duminică, când toți săteni ies să-și vândă marfa, în piața principală, prilej bun și pentru fotografii frumoase.

Jurnal de Guatemala - excursii pe vulcan și la unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume - travelandbeauty.ro
Culori de Guatemala
Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.