Día de Muertos – o sărbătoare inedită

Día de Muertos - o sărbătoare inedită - travelandbeauty.ro

Pentru americani, luna octombrie stă sub semnul Halloweenului.

Nu spunem că această sărbătoare n-ar avea farmecul ei macabru, ci doar că este mic copil pe lângă Dia de Muertos, cea mai colorată sărbătoare din această categorie.

Mexicanii au un mod original de a-i celebra pe cei dispăruți dintre ei. Pentru ei moartea nu e ceva macabru și trist, ci au transformat-o într-un motiv de sărbătoare. Astfel, în fiecare an, în zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, mexicanii celebrează Dia de los Muertos (Ziua Morților), un eveniment spectaculos la care cu siguranță ți-ar plăcea să iei parte.

Ziua Morţilor este o sărbătoare de origine prehispanică, în care se cinsteşte memoria celor dispăruţi. Originile acestei sărbători sunt anterioare sosirii europenilor în Mexic; existând dovezi ale ceremoniilor la civilizaţii foarte străvechi.

Conform credinței populare, în aceste zile, morţii revin printre cei vii, ofrandele fiind o modalitate prin care li se urează „bine aţi (re)venit printre noi”.

Ziua de 1 noiembrie este rezervată comemorării copiilor și bebelușilor decedați; fiind numită și „Día de los Inocentes” (Ziua Inocentilor).

A doua zi de noiembrie este dedicată adulților morți, „Día de los Muertos” (Ziua morților).

Pe parcursul acestor trei zile oamenii se îmbracă în culorii vii, îşi pictează chipul şi iau cu asalt cimitirele unde îşi petrec toată noaptea.

Ei îi onorează pe cei plecaţi, prin muzică, râsete şi veselie; făcând parcă în ciudă Morţii.

Vin cu mic cu mare, cu scaune și chiar paturi, cu mâncare și băutură și petrec toată noaptea în cimitir, la altarul celui decedat.

Mormintele sunt luminate şi decorate fabulos, cu scheleţi de zahăr, meniți să potolească foamea celor dispăruți, cranii din hârtie colorată și crizanteme mexicane numite si Flor de Muerto (florile morții).

Se bea tequila, mezcal și pulque (o băutură alcoolică din agave); si se servește pan de muerto (pâinea morților).

Unii oameni se maschează iar procesiunile fabuloase se întind până în zorii zilei.

Vedeta sărbătorii e scheletul La Calavera Catrina, soţia zeului lumii de dincolo, devenită, de-a lungul timpului, sinonimă cu Dia de Muertos.

Începând cu anul 2003, UNESCO a declarat festivalul Ziua Morţilor din Mexic „Capodoperă a Patrimoniului Oral şi Intangibil al Umanităţii”.

O mulțime de artiști au fost inspirați de această sărbătoare.

La începutul secolului al XX-lea, artistul mexican José Guadalupe Posada a popularizat imaginile scheletului – calaveras; asociate cu sărbătoarea, prin desenele sale pline de umor macabru stabilind un stil unic de mexican al artei.

Cel mai bine ar fi să descoperi cu ochii tăi această sărbătoare inedită, într-o vacanță mexicană la final de octombrie inceput de noiembrie!

Ai grijă însă, biletele de avion și cazările sunt mai scumpe în această perioada!

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.