Ceva vechi, ceva nou, ceva îmbietor

Ceva vechi, ceva nou, ceva îmbietor - travelandbeauty.ro

Bună tuturor, cum a început primăvara pentru voi?

Ne-a șocat puțin zăpada de la prima oră din weekend, dar am trecut repede peste și am reintrat în zona căldurii și a soarelui, și mai ales, a voii bune.

Ei bine, eu am avut noroc cu o prietenă care a avut drum la Vâlcea și am mai dat o fugă până acasă la mama, pentru că nu puteam rata ocazia să îi dăruiesc personal un mărțișor.

Când am ajuns acasă mama făcea clătite. Trebuie să înțelegeți câteva lucruri despre mama. La 62 doi de ani este unul dintre cei mai activi oameni pe care îi știu, extrem de curioasă și deschisă la nou. Astfel încât multă vreme am avut o problemă reală în a conștientiza că trec anii peste ea, că încep să apară unele limitări fizice sau de altă natură, pentru că ea a fost mereu un argint viu.

Ei bine, de vreo trei ani s-a apucat și de alergat, dacă tot am luat-o cu mine peste tot – așa cum făcea și ea cu mine când eram mică. A descoperit adrenalina concursurilor, plăcerea pe care o oferă acest sport, și-a făcut prieteni noi, a vizitat locuri și a făcut lucruri pe care nu spera să le facă la vârsta asta.

 

Ceva vechi, ceva nou, ceva îmbietor - travelandbeauty.ro
Dublin, Cross Rock’n Roll 2018

 

Cu timpul însă, după multe podiumuri și distanțe din ce în ce mai mari parcurse, a început să mai cedeze câte ceva pe ici pe colo. Au început crampele în zona gambelor și o scădere în greutate, pe care de abia reușește să o mențină conform recomandărilor medicului.

Așa că, ușor, ușor am început să povestim despre ce înseamnă o alimentație mai diversificată; poate diferită de ce știa ea, care cu siguranță implică o cheltuială în plus, pe care și-o permite în mai mare sau mai mică măsură.

Am încercat însă să îi explic că investiția făcută în alimentație, analize anuale (sau când e nevoie) o va scuti de vizitele mai costisitoare la medici și tratamente de recuperare îndelungate; nu că nu ar cunoaște deja aceste aspecte, ea însuși fiind asistentă de laborator.

Dincolo de energia ei debordantă, vârsta își spune totuși cuvântul și în combinație cu diverse alte puncte slabe ale organismului, ar putea întâmpina probleme care să o pună pe bară mult timp sau definitiv – lucru valabil pentru noi toți.

Dar mama ascultă și ia aminte. Deși poate la început i s-a părut ciudat sau poate exagerat și scump acest stil de viață, reușește acum, puțin câte puțin să combine felul ei de a găti cu alimentația de sportiv; astfel încât să își asigure un aport sănătos de nutrienți care să o ajute cu alergarea. Așa că m-a surprins când mi-a spus rețeta de la clătite și m-a rugat să calculăm caloriile și nutrienții să vadă „ce a făcut ea acolo.”

Ceva vechi, ceva nou, ceva îmbietor - travelandbeauty.ro

Clătite americane

250 gr făină albă
½ plic praf de copt
2 lingurițe de ulei de floarea soarelui
1 linguriță de zahăr brun
1 ou
Esență de vanilie, puțină sare și apă minerală

Topping: 1 banană mică feliată și două lingurițe de miere

Total porție trei clătite: 520 calorii (108gr carbohidrați / 26gr grăsime / 12gr proteină)

Au ieșit 11 bucăți, foarte bune, pufoase și nu foarte dulci încât am putut noi adăuga ce am vrut peste (o clătită având 130 calorii/bucată).

Sfatul meu a fost să încerce o făină integrală, la un preț similar cu cel al făinei folosite de ea.

Miere în loc de zahăr pe cât posibil și să păstreze uleiul exact în această cantitate, pentru că indiferent de marcă sau de faptul că este vorba de ulei de măsline sau de floarea soarelui, uleiul este foarte caloric (în medie 800 calorii la 100 ml, ceea ce înseamnă că cele două lingurițe ne „costă” un 160 calorii – foarte mult pentru un produs care nu conține decât grăsime).

Este o rețetă bună, cu toate că eu mă feresc de făină din cauza numărului mare de carbohidrați pe care îl conține, însă sunt binevenite înaintea unui antrenament sau o activitate fizică mai intensă.

Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.