Unul din patru oameni, în pericol din cauza sedentarismului – OMS

De-a lungul timpului s-au înregistrat la nivel progrese foarte mici în reducerea sedentarismul, au avertizat experții.

Un raport al OMS estimează că peste un sfert din oamenii din întreaga lume – 1,4 miliarde – nu fac suficiente exerciții fizice.

Sedentarismul ridică riscul unor serii de probleme de sănătate; cum ar fi bolile cardiace, diabetul de tip II și unele forme de cancer.

Țările cu venituri mari, inclusiv Marea Britanie, se numără în rândul statelor cu cetățenii cel mai puțin activi.

Persoanele de sex feminin s-au dovedit a fi în general mai sedentare decât bărbații; excepție făcând două regiuni din Asia.

Acest lucru ar fi cauzat de o combinație de factori; inclusiv timpului suplimentar pe care acestea îl dedică îngrijirii copiilor; dar și a atitudinilor culturale din unele zone față de efortul fizic.

Cercetătorii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au analizat datele unor rapoarte privind activitatea fizică a populației mondiale din 168 de țări.

Aceștia au descoperit că în țările cu venituri ridicate, care includ Marea Britanie și SUA, proporția persoanelor inactive a crescut de la 32% în 2001 la 37% în 2016; în timp ce în statele cu venituri reduse procentul persoanelor inactive a rămas stabil, adică 16%.

Persoanele care au fost clasificate ca fiind inactive fizic au făcut mai puțin de 150 de minute de exerciții moderate; sau 75 de minute la o intensitate viguroasă – pe parcursul unei săptămâni.

Țările în care locuiesc cele mai active persoane au inclus Germania, Noua Zeelandă și SUA.

În țările mai bogate, tranziția spre locuri de muncă și hobby-urile sedentare, împreună cu o utilizare sporită a transportului auto, ar putea explica nivelurile ridicate de sedentarism.

În țările cu venituri mici, persoanele sunt mai predispuse să aibă o slujbă care presupune efort fizic; să meargă mai mult pe jos sau să folosească mijloacele de transport în comun.

„Regiunile cu niveluri crescute de sedentarism reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică, prevenirea și controlul bolilor netransmisibile”, a declarat un oficial al OMS, citat de BBC News.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.