Malta – tips & tricks pentru o călătorie reușită

Malta – tips & tricks pentru o călătorie reușită - travelandbeauty.ro

În cazul în care ați pus Malta pe lista locurilor în care vă doriți să ajungeți în viitorul apropiat, atunci acest scurt ghid este exact ceea de ce aveți nevoie.

Căci, la o simplă căutare pe net, veți descoperi că informațiile disponibile pe net despre această locație sunt la fel de întortocheate și complicate, precum transportul din zonă.

Înainte să trecem la informațiile de ordin practic, este bine să știți că Malta este un arhipelag de insule (Malta, Gozo și Comino) din Marea Mediterană, cu o suprafață de numai 316 km și cu o populație de cca. 450.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că este una dintre cele mai dens populate țări din lume. Lucru pe care îl veți înțelege pe deplin, odată ce vei ajunge aici.

Limba oficială este malteza, însă, fiind fostă colonie britanică, absolut toată lumea vorbește engleza.

Se zice că Malta are una dintre cele mai bune clime din lume, pentru că aici plouă rar și este mai tot timpul soare. Verile, însă, sunt foarte fierbinți, iar temperaturile mult prea ridicate, cel puțin pentru gusturile noastre.

Englezii iau însă insula cu asalt vara, căci, pentru ei, temperaturile de 45 de grade sunt exotice și sunt exact ceea ce își doresc.

Turismul și migrația turiștilor din zonele mai reci ale Europei, fac din vara malteză sezonul de vârf și cel mai scump.

 

Malta – tips & tricks pentru o călătorie reușită - travelandbeauty.ro

 

Vârful prețurilor este din iunie până în septembrie, după care, din octombrie până în aprilie, acestea încep să scadă.

Din punctul nostru de vedere, perioada octombrie – aprilie (considerată extra-sezon) este optimă pentru o vizită în Malta pentru că sunt mai puțini turiști, prețurile scad considerabil la cazare și transport, iar temperaturile sunt normale.

Noi am vizitat-o la finalul lunii noiembrie, început de decembrie, iar temperaturile au oscilat în permanență între 17 si 20 de grade, iar apa mării nu era nici ea rea deloc.

Plus că este o senzație fantastică să faci plajă în timpul zilei și să stai cu picioarele în mare, iar seara să asculți colinde sau să privești cum este împodobit bradul de Crăciun.

Cazare

Când am început cercetările pentru opțiunile de cazare în Malta, pentru perioada aleasă de noi s-au conturat două variante: Valletta sau Sliema. Prima era cam dublă la preț față de cea de-a doua și, aparent, ambele ofereau cam aceleași lucruri. În realitate, cu excepția prețului, sunt diferențe majore între cele două locații.

Mergând in extra-sezon, am optat pentru cazare în Valletta, capitala Maltei.

În Valletta nu sunt plaje, dar nici nu ne doream acest lucru, așa că pentru noi a fost locația ideală.

Valletta este un orășel încântător, plin de istorie, numai bun de vizitat, în tihnă, la pas.

Este plin de baruri și de restaurante, pe toate gusturile.

Citisem înainte de a pleca că, în extra-sezon, Valleta este relativ pustie, însă nu este deloc așa. Este agitație la orice oră din zi și din noapte și vezi un mix interesant de localnici și de turiști.

Serile este posibil să aveți surpriza să nu găsiți loc la restaurantele populare, fără o rezervare în prealabil. Locurile de cazare sunt extrem de limitate în Valletta, motiv pentru care prețurile nu sunt deloc mici.

Noi am plătit cam EUR 90/ noapte, pentru un studio cu un pat dublu si o canapea, foarte aproape de strada principala și de stația de autobuze.

 

 

Locația a fost excelentă, însă serviciile hoteliere și atitudinea oamenilor lasă de dorit. Ei încearcă, însă, cumva, dar nu reușesc să ducă amabilitatea până la capăt sau să treacă de un anumit nivel în ceea ce privește serviciile.

Observația aceasta este valabilă peste tot în Malta, însă, pe parcurs, te obișnuiești cât de cât cu stilul maltezilor.

De la aeroport până în Valletta faceți cam 25-35 de minute cu taxiul, contra unui tarif fix de 17 euro sau cam 40-45 de minute cu autobuzul.

Din Valletta, ajungeți cu autobuzul peste tot pe insulă sau aveți legătură directă cu ferryboat-ul către Sliema. Avantajul Vallettei în ceea ce privește transportul în comun este că, pe absolut toate rutele sunt cele mai multe autobuze. De exemplu, pe ruta Mosta – Valletta sunt patru autobuze, pe când pe ruta Mosta – Sliema este unul singur. Vom povesti îndată, mai pe îndelete, despre transportul în Malta și veți înțelege de ce acest criteriu este unul extrem de important.

Legat de Sliema, într-adevăr, prețurile la cazare sunt cam la jumătate față de Valletta. Însă trebuie să țineți cont că este un fel de zonă rezidențială a Maltei, cu clădiri noi, hoteluri, dar și zero obiective turistice sau istorie.

Toți localnicii, când îți povestesc de Sliema, îți menționează faptul că aici este un Mall. Și cam aici se opresc relatările lor legate de acest loc. Sliema nu stă rău la capitolul baruri sau restaurante, așa că, dacă vă doriți o zonă liniștită, unde să puteti sta, cu un buget limitat, atunci acesta este locul potrivit pentru voi.

Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.