Jurnal de calatorii – o lună prin Mexic & Guatemala

Jurnal de calatorii - o lună prin Mexic & Guatemala - travelandbeauty.ro

Obișnuiesc rar spre deloc să mă întorc de două ori în același loc.

Motivele sunt simple! Există atât de multe locuri noi pe care îmi doresc să le văd încât prefer să mă concentrez pe acelea, decât să revăd ce am văzut deja. Excepția confirmă regula; așa că am și eu câteva locuri în care m-aș întoarce oricând, cu mare plăcere, iar Mexicul este unul dintre acestea.

Ceea ce s-a și întâmplat de curând, când am combinat vacanța din Guatemala cu câteva zile în Mexic.

Ok, recunosc, a contribuit și factorul bugetului; biletul de avion spre Mexic fiind mult mai accesibil decât cel spre Guatemala, așa că am îmbinat utilul cu plăcutul.

Nici pentru Mexic nu există vreun zbor direct din România. Vei avea cel puțin o escală până pe Aeroportul Benito Juarez din Mexico City, unde aterizează majoritatea curselor din afară țării.

Biletul l-am luat însă cu zbor din Madrid și a costat în jur de 630 de euro. Plus zborul către Madrid dus-întors, încă vreo 200 de euro.

Cum am regăsit Mexicul după 7 ani?

La fel de fascinant. Îl recomand în continuare cu căldură oricui caută un loc de vacanță care să combine natura (mare, munte, junglă, deșert), cultura, istoria cu orașele interesante.

Ca primă observație, prețurile cazărilor au crescut față de acum câțiva ani, dar chiar și așa nu îți vor lăsa o gaură enormă în buget.

 

Jurnal de calatorii - o lună prin Mexic & Guatemala - travelandbeauty.ro
Arta stradală din Mexic pare influențată de tradițiile și obiceiurile locale, precum Dia de los Muertos

Iată ce am bifat în acest scurt periplu.

La fel ca și data trecută, am început cu capitala, Ciudad de Mexico, unde am stat 2 zile la dus și încă 2 la întors.

De data asta nu am vizitat doar atracțiile recomandate de ghidurile turistice. Ci și niște locuri mai puțin umblate și știute, care îmi scăpaseră dată trecută.

 

Jurnal de calatorii - o lună prin Mexic & Guatemala - travelandbeauty.ro
Pe străzile din Mexico City ai toate șansele să mai dai de câte un șaman în plină acțiune

 

Mexico City este un oraș foarte cultural, plin de muzee, expoziții și concerte de tot felul.

Este un oraș deschis la minte, care te ia prin surprindere la orice pas.

Aflată la o altitudine de 2.240 metri, într-o depresiune unde pe vremuri erau doar lacuri, capitala țării e supraaglomerată, în special în weekend.

Ca peisaj urbanistic, ai de toate. Arhitectură colonială dar și modernă, cu zgârie nori, cartiere de lux; precum și câteva zone rău famate unde se zvonește că nu e bine să te prindă noaptea.

 

Jurnal de calatorii - o lună prin Mexic & Guatemala - travelandbeauty.ro
Palacio Bellas Artes, din Mexico City, cu interior în stil art deco

 

În prima zi a acestei călătorii în capitala Mexicului, m-am trezit cu noaptea în cap, în special din cauza noului fus orar (cu 8 ore în minus față de ora României).

Ciudad de Mexico era trezit demult, un furnicar compus din aproximativ 20 de milioane de locuitori, aglomerat și haotic, dar în egală măsură, fascinant.

Un sfat prietenesc! Indiferent cât de ascuțit îți e simțul de orientare, în Mexico City ești pierdut fără hartă sau GPS.

Chiar și așa, e bine să nu te aventurezi în zonele periferice ci să te limitezi la centrul istoric și la zonele turistice. Sunt atât de multe de descoperit încât n-ai să regreți.

Aici chiar sunt zone periculoase, unde nici măcar celor care trăiesc în oraș nu le prea vine să calce!

Disputele dintre cartelurile de droguri nu sunt legend. Un localnic mi-a povestit că fix cu 2 luni înainte, o bandă deghizată în mariachi a intrat într-un restaurant și-l împușcaseră pe patronal acestuia.  În plină zi, în Piața Garibaldi, o zonă foarte populată și populară, de altfel. Dar destul despre asta! Trebuie să recunosc însă că în mare parte m-am simțit în siguranță.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.