Harajuku – Street fashion în Japonia

Harajuku - Street fashion în Japonia - travelandbeauty.ro

E greu să pui în cuvinte moda stradală japoneză. Ai putea scrie o lucrare de licență pe tema asta și tot nu ai aborda toate unghiurile, subtilitățile și nuanțele. Nici nu ne-am propus asta.

Vă invităm însă la o scurtă plimbare prin acest univers colorat și extrem de fascinant, așa cum l-am văzut eu acum câțiva ani când am vizitat Japonia.

În Japonia am văzut oameni îmbrăcați în cele mai bizare ținute.

Outfituri cu care n-ai nicio șansă să te plimbi liniștit prin alte țări fără să întoarcă toată lumea capul după ține.

Cele mai nebune ținute le-am remarcat prin Harajuku, este una din atracțiile de neratat ale metropolei nipone. Aflat între Shibuya și Shinkuju, Harajuku este un paradis al fashionistilor cu magazine pentru toate stilurile posibile.

Aici poți găsi magazinul Louis de Vuitton, alături de celebrul brand japonez Comme de Garcon, Issey Miyake dar și o mulțime de magazine vintage, accesorii hipsteresti, magazine pentru rockeri, hip-hoperi, punkeri sau chiar cowboys.

 

Harajuku - Street fashion în Japonia - travelandbeauty.ro
sursa foto: Pinterest

 

Am stat mai bine de trei ore în Laforet Harajuku, un magazin ce se întinde pe mai multe etaje, plin de boutiquri care vând haine excentrice, fiind totodată un spațiu pentru evenimente culturale sau expoziții. La fel și în magazinul Loveless, unde majoritatea tinerii designeri japonezi și-au deschis câte un stand cu diverse colecții unice.

Cartierul Harajuku a inspirat și inspirat de altfel numele acestui stil, greu de definit, fiind un fel de declarație de creativate și imaginație. Multe subculturi iconice de modă s-au născut în Harajuku, dar nici unul dintre aceste stiluri nu îl definește.

Una dintre străzile pe care trebuie neapărat să te plimbi este Takeshita Street. Aici ai impresia că te afli pe platoul de filmare al unei producții S.F. Sau poate ai nimerit la o prezentare de modă haute-couture. Sau în mijlocul unei concurs de cosplay de la vreo convenție Comic Con? Nu, ești doar pe o stradă pietonală din Japonia. Aici, duminică de duminică, hoarde de tineri fac parada modei înveșmântați în costume extravagante și pozează trecătorilor, asteptând să fie remarcați de producători de emisiuni tv. Fetele arată că niște păpuși scoase din cutie. Scopul final al acestei degizari fiind să arate cât mai „Kawaii” (drăguț, dulce). Băieții abordează un stil androgin.

Există zeci de stiluri și substiluri de modă pe care le găsești doar aici.

Să luăm un singur exemplu. Stilul Lolita, copilăresc dar îndrăzneț, are substiluri precum Gothic Lolita (influențat de goticul victorian, culori închise, cruci, dantelă, fuste înfoiate, șosete cu cizme, bonete și un accesoriu indispensabil- umbreluță de catifea și dantelă neagră).

Stați că n-am terminat. Există și Sweet Lolita, care mizează pe tot ce e drăguț și inocent, dantele, volănașe, zâne desprinse din basme, flori și culori pastelate, materiale fluide.

La polul opus, Punk Lolita inspiră rebeliune, experiment, deconstructivism, haos.

Harajuku - Street fashion în Japonia - travelandbeauty.ro
Gothic Lolita. sursa foto: Pinterest

Cum ziceam, Lolita e doar un exemplu. Putem enumera și Gyaru, Kogal, Visual key dar hai să ne oprim aici cu extravaganța.

Multe tinere japoneze au renunțat la look-ul clasic – păr lung și negru, ten alb- cu care suntem noi europenii obișnuiți. Sunt vopsite blond sau în culorile curcubeului, părul făcut permanent, gene false și multe accesorii atipice pentru cultura tradițională, majoritatea inspirate din imaginea vedetelor americane pe care încearcă să le copieze în cel mai mic detaliu.

Tânăra generație vine rapid din spate cu propriul stil. Și când zic tânăra nu mă refer neapărat la adolescenți. Cea mai recent aclamată vedetele este Coco Princess. Are doar 6 ani și apare deja pe coperta multor reviste precum Vogue, Nylon ba chiar s-a făcut și un documentar despre aceasta. Părinții lui Coco sunt proprietarii unui popular magazin de haine vintage numit Harajuku Funktique Tokyo.

 

Harajuku - Street fashion în Japonia - travelandbeauty.ro
sursa foto: Pinterest

 

Vechile stiluri sunt scoase de la naftalină și reinventate. Un stil care se propagă recent pe străzile din Tokyo este Sporty Ironic Retro cu logo-uri retro. Pantaloni cu dungi laterale, accente de neon, bretele, hanorace largi, borsete. Foarte popular este și Retro Future. Vestea bună e că Punk’s not dead, cel puțin nu ca stil vestimentar.

Moda se schimbă radid și în Japonia dar păstrează un element permanent – extravaganță.

Dacă vrei să ții pasul cu ea, ca nivel de informație măcar, verifica periodic situri precum:

http://fashioninjapan.com sau http://tokyofashion.com/photos/

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.