Ce este couchsurfing?

Ce este couchsurfing? - travelandbeauty.ro

Există diverse feluri de a călători. O poți face la resorturi sau all inclusive, prin agenții, cu prietenii, de capul tău, organizat sau pe cont propriu.

Atunci când călătorim părăsim zona noastră de confort, suntem mai vulnerabili, dar totodată și mai toleranți și dispuși să încercăm lucruri noi.

Suntem curioși să vedem locuri noi, să experimentăm, dar și să cunoașteam oameni interesanți care împărtășesc aceleași pasiuni.

Activ din 2004, couchsurfing este o platformă online dedicată călătorilor din lumea întreagă, un serviciu de ospitalitate internațională.

În momentul de față, platforma are peste 14 milioane de membri din lumea întreagă, care își pun locuința la dispoziția altora ca ei.

Aici ai să găsești membri din 200.000 de locuri de pe glob dispuși să împartă ceva cu tine.

Filozofia fondatorului, Casey Fenton, este „Participă la crearea unei lumi mai bune, pe rând, cu câte o canapea“.

Un fel de Airbnb în care nu trebuie insă să plătești, poate ar spune unii.

Dacă vorbești cu cei care l-au folosit, îți vor spune că este mai mult de atât. Nu este vorba doar de faptul că ai acces la cazare gratuită, ci se pune accentul pe interacțiunea cu localnici și cu faptul că vezi orașul respectiv prin ochii unui cunoscător.

Cum funcționează?

Primul pas ar fi să îți faci un cont pe site-ul couchsurfing.org. Trebuie doar să completezi diverse date personale, o descriere despre tine și despre pasiunile tale, dai niște detalii despre spațiul pe care îl pui la dispoziție (câți oameni poți caza, ce tip de cameră le oferi, cât de departe locuiești de centru, dacă accepți fumători sau oameni însoțiți de animale, etc).

După aceea încarci niște poze cu tine care crezi tu că te caracterizează mai bine. Poti avea și poze cu prieteni, din călătorii, sau cu canapeaua pe care urmează să o oferi. Cu cât mai multe poze, cu atât mai bine.

Cum îți cauți o gazdă?

Acum că ai cont, poți începe să explorezi lumea. Dupa ce ai stabilit locul pentru următoarea excursie poți începe căutarea unei gazde din zona respectivă. Vei avea de ales intre sute de oameni.

Le citești cu atenție profilurile, alegi pe cineva care îți trezește atenția (după hobby, vîrsta, etc), apoi le trimiți un mesaj în care te prezinți și povestești puțin despre tine, cât ai de gând să stai in orașul respectiv și eventual care sunt așteptările tale.

Dacă ai un profil gratuit, poți trimite doar 10 cereri pe săptămână! Dacă vrei acces nelimitat trebuie să treci printr-o verificare (adresa și nume) care te va costa 60 de dolari.

Fiecare utilizator are o rubrică de review-uri, cu comentarii, completată de cei care au stat la ei sau la care au fost cazați.

Comentariile pot fi negative, pozitive sau neutre și odată postate nu mai pot fi șterse, ele fiind instrumentul principal de selecție a viitoarei gazde și totodată garanția că persoana respectivă nu este vreun psihopat.

Poți fii activ pe couchsurfing chiar dacă nu ai posibilitatea să cazezi la rândul tău. Ai opțiunile „accepting guest”; „maybe accepting guests”; „not accepting guests” sau „wants to meet up”, ultimele două fiind pentru cei care-și fac măcar timp să plimbe un turist prin orașul lor sau să le ofere câteva informații despre ce pot face prin zonă.

Evident, există și un grad de risc iar uneori este ca o loterie. Nu știi niciodată peste ce fel de om dai. Gazda ta poate fi cineva cu care te înțelegi perfect din prima și care îți va rămâne prieten sau o persoană cu care nu ești pe aceeași lungime de undă. Depinde doar de tine dacă vrei să-ți asumi riscul.

Un lucru e sigur – acest mod de a călători nu este pentru orice!

Cum ți se pare proiectul?

2 Comentarii
  1. Un proiect interesant, bazat pe încredere și care te poate salva chiar la un moment dat și să te scoată din multe încurcături. Principala noastră problemă, a românilor, cred că este lipsa încrederii în onestitatea celorlalți .

Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.