La o privire mai atentă nodurile pot fi regăsite într-o multitudine de domenii.
Pescarii au nodurile lor, marinarii, țesătoarele, alpiniștii, până și cravatele.
Dana Alexandra reinventează însă nodurile cu atenție, pasiune și entuziasm.
Dorința ei este să aducă o schimbare pozitivă lumii în care trăiește, prin obiectele sale lucrate manual, cu un design propriu și practic.
Nu mi-aș fi imaginat niciodată că nodurile pot fi atât de versatile. Ca să vă convingeți și voi o puteți găsi pe Dana la diverse târguri sau pe pagina ei de Facebook.
Până atunci, doamnelor și domnilor, să vă facem o mică introducere.
T&B:: De ce Nodart, de ce noduri? De unde pasiunea pentru acestea?
Dana: Primul meu contact cu nodurile a fost in copilarie, pe când făceam parte din Cercetașii României și împreună cu ei am învățat diverse tipuri de „noduri de supraviețuire”.
Țin minte și acum cât de fascinată am fost să descopăr că există un nod anume care nu se poate desface niciodată!
Apoi am crescut, mi-am terminat studiile și m-am angajat, fără a mai face ceva în direcția nodurilor.
Pentru că lucram multe ore la birou, în timpul liber eram într-o căutare permanentă de activități creative. Iar într-o zi, din senin, mi-am amintit de noduri și de plăcerea care mi-o aduceau ele pe când eram copil.
Am început să caut inspirație pe internet și așa am descoperit lumea macrameului, acea tehnică care presupune înșiruirea mai multor tipuri de noduri decorative.
M-am conectat imediat cu aceasta și după trei ani sunt încă fascinată de posibilitățile creative pe care ea ți le oferă.
T&B: Pui mult preț pe folosirea de materiale naturale? De ce?
Dana: Alegerea mea de a folosi numai materiale naturale sau reciclate a fost poate cea mai simplă alegere pe care am luat-o de când am început acest proiect.
A venit natural, din adorație și respect pentru natură. Mereu m-am simțit atrasă de procesul de reciclare, de fibrele naturale și m-au fascinat tehnicile de vopsire cu pigmenți naturali, extrași din plante locale.
Cred că ține și de o doză de responsabilitate pe care o simt, atât de necesară în vremurile în care trăim.
Îmi doresc să ofer o alternativă prietenoasă într-o lume în care natura are din ce în ce mai mult de suferit din cauza alegerilor omului.
T&B: Cum reușești să „înnozi” utilitatea unui obiect creat de tine cu partea estetică a acestuia?
Dana: Eu sunt mai degrabă un om practic ș din acest motiv am căutat mereu să lucrez obiecte care să fie utile, să satisfacă niște nevoi dar care, în același timp, să facă lumea înconjurătoare mai frumoasă.
Partea estetică îmi este dictată de inima și de emoțiile care mă cuprind în momentul în care lucrez.
Alegerea culorilor sau a modelului de împletituri are foarte multă legătură cu starea mea emoțională din momentul creației.
Poate de aceea îmi este dificil să lucrez mai multe obiecte identice și prefer să le aduc acestora de fiecare dată ceva nou, chiar dacă vorbim de un singur nod, mai greu de observat.