De ce este atât de faimos Cimitirul Père-Lachaise

De ce este atât de faimos Cimitirul Père-Lachaise - travelandbeauty.ro

Majoritatea turiștilor care vizitează Parisul dau o tură și prin Cimitirul Père-Lachaise, devenit un obiectiv turistic în sine.

Travel&Beauty a investigat puțin și a aflat de ce.

Cimitirul Père-Lachaise adăpostește aproximativ 300.000 de morminte, fiind cimitirul cel mai mare din Paris; și unul dintre cele mai vizitate din lume, cu peste 3,5 milioane de vizitatori, anual.

Printre cei care și-au găsit liniștea eternă în acest „oraș al morților” se numără și Proust, Chopin, Balzac, Edith Piaf, Moliere, Bizet, Maria Callas, Oscar Wilde, Jim Morrison dar și George Enescu.

 

De ce este atât de faimos Cimitirul Père-Lachaise - travelandbeauty.ro
Image via Cn Traveler

 

Cimitirul Père-Lachaise din Paris este un cimitir romantic, ascuns printre copaci și alei unduitoare.

Denumirea sa provine de la Père de La Chaise, confesorul Regelui Franței Louis XIV, care a trăit pe acest deal.

Cimitirul a fost deschis în anul 1804, de către Napoleon I, păstrând farmecul fostului domeniu ce se întindea în această zonă.

Mormintele se află așezate printre alei bătrâne, la umbra castanilor, șoptind parcă trecutul celor îngropați aici.

De ce este atât de faimos Cimitirul Père-Lachaise - travelandbeauty.ro
Image via Flickr

Cimitirul a devenit celebru după anul 1817, când trupurile lui Molière, La Fontaine și ale lui Héloïse și Abélard au fost mutate aici. Dacă primii doi vă sunt cu siguranță cunoscuți vă veți întreba probabil cine sunt cei din urmă.

Ei bine, Pierre Abélard și Héloïși d’Argenteuil au fost protagoniștii unei povești triste de iubire din secolul XII.

Abélard a fost un teolog și filozof, iar Héloïse, studenta sa din cale afară de inteligentă.

În ciuda prejudecăților societății, cei doi se îndrăgostesc. Iubirea dintre cei doi a fost blamată de societate din cauza diferenței de vârstă de 20 de ani.

Atunci când Héloïse rămâne însărcinată Abélard o duce în Bretania unde Héloïse naște un băiat, pe care cei doi îl vor numi Astrolabius.

Fulbert, unchiul bogat al fetei, dorește să spele reputația nepoatei fugare și o aduce în Paris, aranjând un mariaj secret între ea și Abélard.

Lucrurile se complică din cauza unor intrigi puse la cale de unchi iar deznodământul este cât de poate de trist – Abélard e obligat să renunțe la carieră să și se retragă la mănăstire iar Héloïse se călugărește și renuntă la fiul ei.

Iubirea dintre cei doi protagoniști se păstrează vie prin scrisori pline de pasiune, adevărate lucrări de filosofie. Cei doi se vor mai întâlni o singură dată, în cadrul unei ceremonii din Paris. Atunci își jură că vor rămâne „pentru totdeauna unul”, dar Abélard și Héloïse nu s-au mai întâlnit niciodată.

Impresionată de povestea iubirii lor, șase sute de ani mai târziu, Josephine Bonaparte, îi aduce laolaltă în Cimitirul Pére Lachaise, pentru a fi alături în veșnicie.

În prezent, cimitirul este încă deschis pentru înmormântări, ba chiar există și o listă de așteptare. Cei care vor să se odihnească aici trebuie să îndeplinească o condiție – să fi locuit sau murit la Paris.

De ce este atât de faimos Cimitirul Père-Lachaise - tarvelandbeauty.ro
Image via The Planet D
Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.