
Ingrediente:
• 500g făină cernută
• 2 gălbenușuri
• 150g zahăr
• 1 linguriță de extract de vanilie
• ½ linguriță de sare
• un pliculeț de drojdie uscată (7g)
• 250 ml lapte călduț
• 60g unt sau untură la temperatura camerei
Extra: 2 linguri de cacao cernută și rahat turcesc tăiat cubulețe (cca 250g)
Pentru uns: 1 ou bătut cu 1 linguriță de apă
Mod de preparare:
Pentru început frecăm gălbenușurile cu sare și zahăr, până când zahărul se dizolvă (este de preferabil să folosiți un mixer).
Maiaua: Amestecati apoi 1 ceașcă de făină cu drojdia înmuiată în 100 ml de lapte și 1 lingură de zahăr. Se amestecă bine, se acoperă și se lasă la dospit în loc călduț 30 de minute.
Dupa ce maiaua a crescut frumos, puneți într-un vas mai mare făina, faceți o groapă în mijloc și turnați amestecul de gălbenușuri. Amestecați putin apoi încorporați maiaua, vanilia, restul de lapte și untul/untura.
După ce ați frământat foarte bine aluatul și vedeti că este omogen, moale și nu se rupe când îl întindeți, lăsați-l la crescut în loc cald și acoperit pentru cel puțin 1 oră sau până își dublează volumul.
Aluatul crescut se împarte în 2 părți egale. Se presară 2 castroane cu puțină făină, se pune unul la crescut iar în celălalt se încorporează 2 linguri de cacao cernută. Se frământă bine apoi se pune la crescut și acesta.
Dupa dospire, se întinde aluatul galben apoi cel cu cacao, în dimensiuni egale (2 dreptunghiuri egale).
Se așează aluatul cu cacao peste cel galben, se presară cubulețe mici de rahat turcesc apoi se răsucește ca un sul.
Se unge o formă de copt sau se pune hârtie de pergament, se așează cozonacul, se acoperă cu un prosop curat și se lasă din nou la dospit în loc cald, cca 30 de minute sau până umple forma.
Când este gata, se unge cu un amestec din ou bătut cu 1 linguriță de apă și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 Celsius până se rumeneste frumos, timp de cca 1 oră.
Se lasă la răcit, acoperit cu un prosop curat apoi se poate servi cu lapte călduț.