Ziua Îmbrăţişărilor

Ziua Îmbrăţişărilor

Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne putea menține şi de 12 pentru a crește – ne spune Virginia Satir, o celebră psihoterapeută americană. Nu știm dacă numerele sunt sau nu corecte fiindcă nu s-a dovedit științific. Însă e sigur că acest gest simplu aduce sănătate. Asa încât cineva s-a gândit să celebreze îmbrățișarea inventând  Ziua Îmbrăţişărilor, într-o perioadă pe care alții au considerat-o deprimantă.

Perioada pentru îmbrățișări este numai buna, luna Ianuarie știm cu toții ca este ceam mai deprimanta. In plus am avut si Lunea albastra, despre care exista tot felul de teorii.

Ziua Îmbrăţişărilor
Ziua Îmbrăţişărilor

Dar sa ne întoarcem la îmbrățișări si sa vedem cu s-a ajuns la aceasta zi:

Ideea Ziua Îmbrăţişărilor a fost lansată, în anii ’80, de un pastor american.

Kevin Zaborney încuraja enoriașii să-și arate sentimentele în public. Prima dată a fost sărbătorită pe 21 ianuarie 1986 în Clio, Michigan, Statele Unite. Nu credem că ai nevoie de o astfel de sărbătoare pentru a lua pe cineva în brațe, dar e bine de știut care este semnificația acestei zile.

Psihologul Laura Maria Cojocaru ne povestește cu lux de amănunte ce efect au îmbrățișările pe DoctorulZilei.ro

Importanța atingerii se reflectă în compoziția pielii noastre, care are milioane de celule receptoare sensibile la cea mai mică schimbare de presiune și în structura creierului, unde s-a descoperit că aria din cortexul cerebral prefrontal dedicată atingerii este mult mai mare decât suma ariilor tuturor celorlalte simțuri.

Ziua Îmbrăţişărilor
Ziua Îmbrăţişărilor

“În doar zece secunde de îmbrățișare se produce la nivel fizic o scădere a oxitocinei (hormonul stresului) în creier. Această reacție chimică scade presiunea sângelui,luptă împotriva oboselii și a infecțiilor și ameliorează simptomele depresiei. De asemenea, prin îmbrăţişări, scade cantitatea de cortizol din sânge (hormonul care reglează metabolismul glucidic). Reacțiile biochimice și fiziologice la îmbrățișare, pot produce (în special la femei, arată unele studii) îmbunătățirea competențelor sociale (comunicare, reducerea sentimentelor de jenă, asertivitate) și creșterea sentimentului de încredere. Totodată, îmbraţisarea aduce stimulări psihice și fiziologice pozitive, atât la cei care îmbrățișează cât și la cei îmbrățișați, crescând sentimentul de protecție, siguranță, încredere în sine și în cei din jur, forță interioară şi sănătate”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

 

Ziua Îmbrăţişărilor
Ziua Îmbrăţişărilor
Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.